Yin Yoga

Wat is Yin Yoga

Yin Yoga moet je ervaren......Je bent welkom.

De effecten van Yin Yoga

Wat doet langdurige rek, op de Yin yoga stijl, voor je bindweefsel?
Bij Yin yoga blijf je lang (3-5 minuten) in eenzelfde houding en waarbij je je spieren zoveel mogelijk ontspant. Het effect hiervan is dat je je zogenaamde fascie oprekt. Fascie is het netwerk van bindweefsel dat alle organen, botten en spieren in het lichaam omvat. Door het oprekken van je fascie wordt de stof Hyaluronzuur aangemaakt. Hyaluronzuur zorgt ervoor dat het bindweefsel meer water aan zich bindt waardoor de soepelheid tussen de gewrichten en botten wordt vergroot.

Bindweefsel produceert Hyaluronzuur en dat trekt vocht aan, ook rondom je pezen en gewrichten. Hierdoor zal de aan- en afvoer van vloeistoffen binnen het bindweefsel positief worden beïnvloed. Met Yin Yoga bereik je vooral het bindweefsel. Hierdoor wordt enerzijds het stresshormoon cortisol gereduceerd (ontgiften van de organen) en anderzijds de neurotransmitter dopamine, een lichaamseigen stof gestimuleerd. Dopamine is volgens velen verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de zogenaamde ‘Runners High’, een euforisch gevoel van blijdschap en beloning dat veel lange afstandslopers ervaren, en wordt daarom in de volksmond ook wel eens het gelukshormoon of geluksstofje genoemd. Met het regelmatig beoefenen van YinYoga maak je de neurotransmitters serotonine en dopamine aan.

  • Serotonine: is het stofje dat invloed heeft op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels.
  • Dopamine: is het stofje dat een grote rol speelt bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn of stilstaan.

Het lichaam zet serotonine om in melatonine. Het is daarom belangrijk dat voldoende serotonine beschikbaar is. Serotonine reguleert eveneens het vrijkomen van melatonine uit de epifyse. Dus voor een goede slaap is de aanwezigheid van voldoende serotonine ook cruciaal.

Conclusie

Het regelmatig beoefenen van Yin yoga houdingen stimuleert het produceren van de neurotransmitters. Door stress binnen het lichaam te verminderen zal het lichaam minder van het stresshormoon adrenaline aanmaken, zodat het de hoeveelheid dopamine in het lichaam minder terug laat lopen. Door langdurige rek op het bindweefsel tijdens een Yin houding wordt het zelf herstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Yin Yoga kan je helpen o.a. pijn-, stressklachten en slaapproblemen te verminderen. Op een rustige manier ruimte geven aan het lichaam en de geest, zorgt voor een goed herstel.

cta-afbeelding-

INTUÏTIEF DANSEN

Dans jezelf weer in balans!

  • Kom weer in balans door intuïtief te bewegen
  • In een groep lekker dansen
  • Conditie opbouwen
  • Voel je weer lekker in je vel

Elke donderdag om 13.00 uur en om de week dinsdag om 16.00 uur. 

Wil jij ervaren wat dans voor jou kan betekenen? Meldt je hier aan!